ალერგია XXI

საკვები დანამატები რომლებიც იწვევს არაიმუნოლოგიურ ალერგიულ რეაქციებს

მთავარი » საკვები დანამატები რომლებიც იწვევს არაიმუნოლოგიურ ალერგიულ რეაქციებს

ტარტრაზინი (ფერის მიმცემი დანამატი) – ურტიკარია, ბრონქული ასთმა

 

მონოსოდიუმ გლუტამატი – კანკალი, სინკოპე, ურტიკარია, ბრონქოსპაზმი

 

ასპარტამი – ურტიკარია, ანგიოდემა

 

სულფატები – ასთმა, ურტიკარია (შეიძლება ითამაშოს ჰაპთენის როლი და გამოიწვიოს IgE – რეაქცია). არის ლიმონში, ლაიმში, ცივ სასმელებში, წვენებში – კონსერვანტების სახით.

 

ბენზოატები, პარაბენზოატები და ანტიოქსიდანტები – ბრონქოსპაზმი, რინიტი, ურტიკარია, ანგიოდემა (იშვიათად მელკენსონ-როზენტალის სინდრომი – ტუჩის გრანულომა, სახის პრეზი, დაღარული ენა).

 

პაპაინი – ალერგიის დროს ყურადღება მისაქცევია ხორცზე (ძროხის და ღორის), რადგან გამოიყენება ხორცის დასარბილებლად.

 

ჰისტამინოლიბერატორები – არის კვერცხის ცილაში, მოლუსკში, მარწყვში, შოკოლადში, ციტრუსში, ტომატში, თევზში, ღორის ხორცში.

 

სალიცილატები – არის ცხარე სუნელში, ხმელ სუნელში, მწვანე ვაშლში, კარტოფილის კანში, ნუშში, ჩაიში და ზოგ ბოსტნეულში; იწვევს ურტიკარიას, ბრონქოსპაზმს, რინიტს, პოლიპოზს.

 

ვაზოაქტიური ამინები

 

იწვევს სპაზმს, კრუნჩხვას, წამოწითლებას, თავის ტკივილს, კანკალს, ჰიპოტენზიას.

 

ვაზოაქტიური ამინებია:

 

1) ჰისტამინი – არის ყველში (Blue, როკფორი, პარმეზანი), ბოსტნეულში (ისპანახი, ბადრიჯანი), წითელი ღვინოში (ჩიანტი, ბურგუნდიული).

 

2) თირამინი – ყველი (Camembert, Cheddaz), დამარილებული ქაშაყი, სოუსები (სოიოს), წიწილის ღვიძლი.

 

3) სეროტინინი – ბანანი, კივი, ანანასი, ლეღვი, პომიდორი, ნიგოზი, ქლიავი, რვაფეხა.

სტატიები